onsdag 12. desember 2012

SVENSKE LUSSEKATTER

12. desember og ny luke. I dag vil vi gjerne dele oppskrift på svenske Lussekatter. Vi skal bake i kveld, så kommer du innom butikken i morgen - Luciadagen - kan du få en smaksprøve!

Hanne




Svenske Lussekatter

200g smør (eller margarin)
5 dl helmelk
2 brev (1g) safran + 1 sukkerbit
1 pakke gjær
1 kryddermål salt
1 – 1 1/2  dl sukker
3 ss lunkent vann
2 mellomstore egg
knapt 1 kilo hvetemel
1 ½ dl rosiner (hvis du ønsker) + rosiner til pynt
1 egg til pensling

Smelt smør, ha i melk, og la det bli fingervarmt – 37 grader. Knus safran og sukkerbiten i en morter og ha det i deigvæsken. 
Smuldre gjær i en bakebolle. Tilsett salt og sukker og hell i lunkent vann. Rør. Hell den fingervarme safranmelken over gjærblandingen, ha i egg og bland alt godt. Spar ca 1 dl av melet til utbaking. Bland rosiner i melet og rør i deigen. Jobb med deigen med en tresleiv. Heves tildekket i 1 – 1 ½ time. 
Varm ovnen til 250 grader. Ha bakepapir på to stekebrett.
Hell den hevede deigen på bakebordet og kna lett. Del deigen og trill ut bitene i s-former eller hjerter. Legg lussekattene ganske tett på stekebrettet. Pynt med rosiner. Hev i 10 minutter. Pensle.

Stek lussekattene ganske høyt i ovnen i ca 8 minutter. Avkjøles tildekket med et håndkle.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar